en
ua

Обговорення сучасної практики організації надання психологічної допомоги в громадах

5 вересня 2023
blogHero

5 вересня 2023 року в Національному університеті “Києво-Могилянська академія” на базі факультету «Києво-Могилянська школа професійної та неперервної освіти» відбулось обговорення сучасної практики організації надання психологічної допомоги в громадах. Обговорення розпочалось з презентації моделі організації надання психологічної допомоги в громаді, розробленої Центром безпекових і суспільних студій НаУКМА спільно з БО "Відродження громад", за підсумками роботи в громадах Київщини, Чернігівщини та Харківщини, постраждалих від війни та окупації протягом квітня 2022 - серпня 2023 рр. Робота команди із формалізації досвіду організації надання психологічної допомоги в громадах здійснювалась завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт.

На початку зустрічі учасників привітала декан Києво-Могилянської школи професійного та безперервного навчання Тетяна Нагорняк, яка наголосила на важливості готовності суспільства до реагування на виклики нової реальності війни та конвертації практичних напрацювань українських команд у програми підвищення кваліфікації, які можуть посилити інших фахівців.

Керівник Центру безпекових і суспільних студій НаУКМА Наталія Зарецька у своєму виступі зосередила увагу на важливості професійного підходу до організації процесів надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки, адже така робота є не менш відповідальною, складною та спеціалізованою ніж, наприклад, надання медичної допомоги.

В обговоренні взяли участь народний депутат України Тарас Тарасенко, заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду Віта Костик, керівник Департаменту соціального захисту населення Київської обласної військової адміністрації Ігор Мещан, його заступниця Юлія Суворова, представники Міністерства оборони України Назім Агаєв та Сергій Чижевський, радник з юридичних питань Уповноваженого з питань зниклих безвісти за особливих обставин Олега КотенкаІван Ангелін, національний консультант ЮНІСЕФ із розвитку соціальних послуг Ірина Єременко, помічник народного депутата України Юлія Коваленко, депутат Ірпінської міської ради Тарас В’язовченко, керівник Центру соціальних служб при Бучанській міській раді Лариса Федорук, психологи та психотерапевти, які мають досвід надання психологічної допомоги та психосоціальної підтримки в громадах, постраждалих від війни та окупації: Ігор Донець, Анна Марія Саппа, Олена Гузьман, Тетяна Бориско, Лариса Ливерець, журналіст “Голосу України” Ольга Вауліна, громадський радник ГО “Асоціація громадських радників України” (Менська ОТГ) Микола Охонько, голова ОСН “Коледж” м.Ірпінь Наталія Василенко, провідний фахівець відділу мiжнародного співробітництва та роботи з іноземцями Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Марія Синяченко. Обговорення представленої моделі та нагальних проблем надання психологічної допомоги в Україні модерував Олександр Равчев.

Ключові тези обговорення:

  • Всі учасники дискусії погодились з тим, що питання надання психологічної допомоги є надзвичайно актуальним і потребує негайних заходів із врегулювання на національному рівні.
  • Складним є питання фінансування психологічних послуг, оскільки є розбіжності в тому, хто має фінансувати таку допомогу - держава чи громади.
  • Існує проблема неспівмірного навантаження, коли більш постраждалі громади, яким потрібно більше ресурсів, одночасно є менш спроможними.
  • Болючою є проблема браку кваліфікованих фахівців в тих регіонах та громадах, де така допомога найбільш потрібна. Дуже гостро стоїть питання фахового посилення фахівців, які працюють в постраждалих громадах, що може бути вирішено зокрема шляхом впровадження програм підвищення професійної кваліфікації, які б допомагали цивільним фахівцям опановувати необхідні навички та підходи із сфери військової психології.
  • Значної уваги потрібно приділити питанню координації між наявними надавачами соціально-психологічних послуг і тими інституціями або рішеннями, які плануються запровадити (помічники ветерана, центри життєстійкості тощо). Також необхідно налагодити координацію між надавачами послуг різного формату: медичних, соціальних, психологічних.
  • Існує потреба в уніфікованих методиках оцінки потреб громади в психологічній допомозі, яка була б інтегрована у методику оцінки соціальних потреб людини та громади.

Фахівці, які багато працювали у постраждалих від війни громадах, підкреслили важливість роботи професійних мобільних бригад фахівців MHPSS у таких громадах, і важливість професійної координації та організації роботи таких бригад, а також їх взаємодії із органами місцевого самоврядування громад та надавачами соціальних послуг в громадах.

reports
reports
reports
reports
reports
reports
reports